Život Franjevačke mladeži na Kosovu – Frama Đakovica

Franjevačka mladež (alb. Rinia Françeskane, skr. RiFra) u Đakovici djeluje već više godina. I prije sadašnjeg službenog ustroja Frame održavali su se sastanci mladeži, ali s prekidima. 

U sklopu Franjevačke mladeži bila je i zajednica “Vjera i svijetlo” koji su uglavnom radili s osobama koje imaju poteškoće u razvoju. Izrađivali su figure za jaslice od gipsa u boji i prodavali ih, a od skupljenog novca bi organizirali susrete, hodočašća i pomagali siromašnijim obiteljima. Također, u sklopu Franjevačke mladeži postojao je i bend pod imenom “Shtjefën Gjeçovi”.

Tako su se susreti mladeži u Đakovici održali bez obzira na povremene prekide koji su se događali zbog drugih obaveza u župi. Redoviti susreti Frame su počeli kada je fra Aleksandër Tanushi određen za duhovnog asistenta mladeži i nakon nekoliko sastanaka je odlučeno da se mladi službeno prime u veliku Franjevačku obitelj dajući svoja obećanja na godinu dana. Svake se godine upisuju novi kandidati i obnavljaju obećanja, ali nažalost mnogo starijih članova Frame odlazi u inozemstvo.

Danas Franjevačka mladež ili FRAMA u Đakovici broji oko 35 članova. Susreti se održavaju dva puta mjesečno, uglavnom nedeljom, ali ponekad se mladi okupljaju na druženje uz kavu i bratski razgovor. Osim toga organiziraju se hodočašća ili razgledavanje arheološki znamenitih mjesta, crkava a Frama je putovala i u Albaniju zbog polaganja zavjeta trojice franjevaca. Od hodočašća koje smo imali vrijedi spominjati Franjevački hod 2011. god. od Đakovice do Zjuma gdje je nekada bio franjevački centar na Kosovu.

Isto tako je bilo i hodočašće u Rugovi, da bi tamo proveli cijeli dan, u prekrasnoj prirodi s veličanstvenim planinama koje svojom visinom izgledaju kao da dotiču plavo, beskrajno nebo. U planini Kuçishte, u crkvi koja je posvećena Isusovom Preobraženju organizirana je bila duhovna obnova.

Od drugih aktivnosti treba spomenuti izradu svetih sličica, uređenje i osvjetljenje crkve za Božić, ali isto tako pomoć framaša za proslavu patrona Sv. Ante i sv. Petra i Pavla. Framaši čitaju na misi, ministriraju i redovni su na pjevanju koje se održava koncem tjedna. Franjevačka mladež je spremna dati svoj doprinos svugdje gdje je potrebno a tako su jedne godine pomagali u popravci crkvenog krova.

Također za blagdan Božića, prije mise, pjeva se jedna pjesma pod naslovom: “Të xamë fill…” i svi članovi zbora se obuku u narodnu nošnju. Nekoliko godina za rednom se organiziraju i žive jaslice od strane Franjevačke mladeži čineći još svečanijim ovaj blagdan kada svi nestrpljivo iščekujemo dolazak našega Spasitelja Isusa Krista.

Na susrete koji se održavaju svake druge nedelje pozvani su i gosti iz drugih župa, uglavnom svečenici koji nam pripremaju predavanja. Nekada i framaši organiziraju debate na određene teme a dramatizirali su i isječke iz Biblije. Franjevačka mladež održala je susrete i u drugim župama na Kosovu. Sudjelovali su u događajima koje je organizirala biskupija igrokazom ili pjesmom a pomagali su i u izgradnji centra Don Bosco.

Blagdan sv. Franje u Đakovici slavi cijela franjevačka obitelj koja služi na Kosovu, a ove godine su bile i sestre franjevke sa sjevera Albanije. Nakon Transitusa slijedi večera koju framaši organiziraju za sve od kad je fra Aleksander dosao na službu u Đakovicu. Isto tako je organiziran susret s Framom iz sjeverne Albanije u Fierzë.

Jedan od najvažnijih događaja za framaše koji je ostavio duboke dojmove bilo je sudjelovanje na povijesnom posjetu Pape Franje 21 listopada 2014. god. u Albaniji. Bio je to jedan prekrasan i blagoslovljen dan za sve mlade. Ulice u Tirani su bile blokirane za prevozna sredstva, a trg “Nënë Tereza” (“Majka Terezija) gdje se slavila sveta Misa predvođena od samog pape Franje, izgledao je kao mali Vatikan.

Ovo su neke od aktivnosti Franjevačke mladeži (RiFra) u Đakovici koja nastavlja postojati i djelovati zagovorom našeg serafskog Oca, Franje iz Asiza. Dao Gospodin da uvijek bude mladih i svećenika dobre volje koji će služiti Crkvi.

Mir i Dobro – Paqë e mirësi! 

Monika Gjoklaj / Frama Đakovica

www.frama-mostar.ba / www.frama-ofs.com

Top