Zašto se bojimo neuspjeha?

2-climbers-1

Možda u ovome trenutku i ne znamo jesmo li se ikada bojali neuspjeha, ali mislim da je svatko od nas barem jednom pokušao odgovoriti na ovo pitanje. Mnogo puta u životu strah nas je iznijeti svoje vlastito mišljenje, stavove, odluke… Bojimo se podijeliti ih javno, svima ih objaviti na znanje, ali zašto?

Iskreno, imam osjećaj da se često bojimo toga jer se naše mišljenje uvelike razlikuje od mišljenja drugih ljudi. Pa gdje bi mi rekli nešto s čime se okolina neće složiti, što će drugima biti smiješno? Mi riskiramo svoje dobro, pokazivanje svoga vlastitoga znanja i sposobnosti zbog neukusnih komentara često zavidne okoline. Najviše se slažem sa rečenicom „Ljudi će vam danas oprostiti sve osim uspjeha“. Zašto se mi prvo ne bi borili za sebe, a nakon toga pustili i druge da iznesu svoje mišljenje? Zašto ne bi ostavili druge da razmišljaju svojom glavom i sami donose zaključke, a mi hrabro i samostalno iznosili svoja mišljenja za koja mislimo da su najbolja i najkvalitetnija?

Moramo se dati u Božje ruke i dopustiti da nas Božja providnost vodi i usmjerava u životu. Trebamo se uhvatiti u koštac s problemima i prevladati strah od neuspjeha, jer je svaki naš neuspjeh pola našega uspjeha. Neuspjeh se kad-tad dogodi svakome u životu, a na koncu neuspjesi i jesu tu da iz svih tih problema izađemo još čvršći i jači, spremni boriti se sa svim ostalim burama i olujama u našemu životu. Nikada se ne smijemo predati, pa čak i onda kada je najteže, kada nam se čini da nemamo nikakve šanse za dalje, jer dalje će postojati samo ako mi to jako želimo i samom svojom željom stvorimo sebi novu šansu.

Moramo vjerovati u naše snove i želje! Moramo vjerovati u sebe, jer ako ne vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti, nećemo dopustiti da itko drugi to primijeti. Hrabrost te vjera u sebe i uspjeh uvijek će gurati našu životnu barku u pravome smjeru i kroz sve nedaće, a iz neuspjeha ćemo se uvijek vratiti još jači i sigurniji u naše želje, snove i životne ciljeve.

 

Ivana Rajič / frama.mostar.ba

Top