Upoznaj se! Zavoli se! Promijeni se!

takingcharge3

Wow! Zakoračili smo konačno u novu godinu! Nije li to trenutak koji smo svi željno iščekivali? Svi smo puni očekivanja, željni promjene, svi željni nečeg novoga što će naš život učiniti vrijednijim, dragocjenijim, posebnijim, ljepšim – što je sasvim normalno i logično. Ta tko još želi živjeti u sjeni prošlosti? Tko se još želi prisjećati nekog nepredvidivog rastanka,koji mu je srce slomio, nekog pada koji ga je porazio, nekog gubitka što mu je opustošio srce i ukrao radost? Tko se želi vraćati na ono što je definirao „negativnim“ i lošim u prethodnoj godini? Ma nitko!

Svi žudimo da budemo što bolji, što uspješniji, da se što bolje provedemo i zabavimo, da što više uspjeha postignemo i sredimo svoj život u ovoj novoj godini. Svi želimo da to zaista za nas i naš život bude NOVA godina, a ne repriza stare, i da nam (n)ova godina bude najljepša do sada. Ali.. Nažalost, u naše misli se tako tiho zavuče ova dosadna riječica „ali..“ ,koja nam uvijek iznova potajno krade nadu i ruši snove. I tako mnogim ljudima nova godina bude zapravo stara, a nekima čak i gora od stare. I obično se svi pitamo zašto je to tako, zar nije moglo biti drugačije? Smatram, da obično i svi mi znamo odgovor na to pitanje, ali.. Opet ali.. Jednostavno odgovor ne želimo posvijestiti samima sebi! Zašto? Pa ne možemo podnijeti još jednu za nas poražavajuću činjenicu. Onda smo ljuti na sebe, na druge, ma na čitav svijet! Svi i sve nam je krivo, ništa nije dobro i ništa ne ide kako smo htjeli. Zašto je to tako? Ili bolje pitanje: Zašto to tako mora biti? Ili ne mora, ali je jednostavno tako? Kao prvo, svi želimo neku promjenu. Ali.. Promjena zahtjeva odluku. Čak i kada se odlučimo za nju, vrlo često i vrlo lako posustanemo. Najlakše od svega pronalazimo izgovore zašto nešto ne možemo učiniti: „To je besmisleno. Ja to ne mogu. Šta će drugi reći na sve to? To su pusti snovi..“ Ne vjerujemo ni samima sebi, ni u vlastite sposobnosti, kako da onda vjerujemo drugima? Toliko o našim odlukama. Ili znamo misliti: „Sad sam se odlučio promijeniti i eto- sad sam odjednom novi JA!“ Ma nemoj! Čovječe, zar ne znaš da promjena nije događaj nego proces koji traje danima, mjesecima, nekad čak i godinama! Promjena zahtjeva strpljivost i posvećenost. Neki događaj te može potaknuti na promjenu i može preokrenuti cijeli tvoj život, no.. Vremenom će sve ponovno postati dosadna i stara rutina, ne budeš li se potrudio da bude drugačije! Razmisli što uopće želiš od svojeg života? Kamo te snovi žele odvesti? Što osjećaš u srcu? Pusti sad druge, sad si ti bitan : tvoje želje, tvoji snovi, tvoj život! Misliš da je nemoguće? Pa dobro, možda tebi jeste, ali Onomu koji te stvorio ništa nije nemoguće! Uostalom, šta misliš tko ti uvijek iznova daje novi početak? Ako misliš da si ti to sam, u nečemu si opako pogriješio. Bog ti daje uvijek iznova novi početak. On poznaje najbolje u tebi i zna da si dobar, da si vrijedan pažnje i ljubavi, da si dragocjen i neprocjenjiv! On ti je dao osobnost. Stvorio te da stvaraš. Darovao ti je talente. Nezamjenjiv si i ne postoji nitko kao ti. Zar moraš biti stopljen s masom?

Trgni se ovog tenutka! Kreni u potragu za samim sobom! Izazivam te da istražiš sam sebe, da saznaš o sebi što više možeš! Upoznaj se! Pronađi ono što te čini sretnim. Vidjet ćeš da to nije slava, bogatstvo, moć.. Vidjet ćeš da su to male stvari i otkrit ćeš u sebi dubine za koje nisi znao da postoje. Zato, posveti malo vremena sebi! Shvatit ćeš da si poseban, da si jedinstven, nezamjenjiv! Ti si Dijete Božje- o čovječe, koja veličina i koje dostojanstvo! Nauči voljeti sebe! Znaš li da voljeti sebe nije egoizam? Voljeti sebe znači gledati se Stvoriteljevim očima: da mu netko ili nešto nije trebalo, ne bi to ni stvorio! Voljeti sebe znači stati pred ogledalo: vidjeti se sa svim manama i vrlinama, vidjeti da je čovjek stvoren za ljubav: da ljubi i bude

ljubljen! Tek kad zavoliš sebe, moći ćeš voljeti i druge. Tada će Ljubav preobraziti tvoje srce i bit ćeš spreman za promjenu. Uostalom, promijeniti se i ne možeš sam. Treba ti Onaj koji će te voditi i pratiti kroz promjenu. Promjene se nikad ne treba bojati. Nju treba prihvatiti kao izazov za nešto bolje. I vjeruj mi, uspiješ li promijeniti sebe i svijet oko tebe bit će blistaviji u tvojim očima. Shvatit ćeš da život zna biti opak, nepravedan i težak, ali da se isplati živjeti! Shvatit ćeš da si čudo prirode i da ti to dostojanstvo nitko ne može oduzeti! Shvatit ćeš da sve u Njemu, koji je Ljubav, ima smisla i da je bez ljubavi sve besmisleno.

Zato, kreni ispočetka! Za novi početak nikad nije kasno, ma koliko ti u to bio uvjeren! Opet ponavljam: kreni ispočetka! No ovaj put kreni s Njim, a ne bez Njega!

 

Ivana Rako / www.frama-mostar.ba

Top