Sveti Patrik

patrick

Sveti Patrik je rođen oko 385. u mjestu Bannhaven Taberniae, u Engleskoj.

Iako ga mi obično povezujemo s Irskom, čiji je i zaštitnik, tamo je tek dospio u 17. godini kao zarobljenik pirata. Nakon što je više puta pokušavao pobjeći, konačno je uspio i s 22 godine vratio se u Englesku.
U međuvremenu osjetio je svećenički poziv, na koji je želio odgovoriti misionarskim radom i u divljoj zemlji gdje je bio zatočen. Patrik se tako vraća u Irsku, ovoga puta po papinom poslanju kako bi širio Božju riječ i u tim krajevima. Poslanje je bilo izrazito uspješno.

 

saint-patrick_orig

 

 

Patrik je uspio obratiti brojna barbarska keltska plemena, počevši od njihovih vođa te je Irskoj, čiji je narod bio podijeljen između međusobno neovisnih vođa, te im je osigurao stabilnu i civilnu organizaciju. Podigao je sjajan mjesni kler i zahvaljujući tome gotovo su se svi irski Kelti, uključujući i kralja Leogarija, preobratili na katoličanstvo.

Irska i Irci kao narod su podarili velik broj svetaca Crkvi i u teškim vremenima čuvali običaje i održavali vjeru.
Sveti Patrik je preminuo 461. godine i sahranjen je u gradu, koji je po njemu dobio ime Downpatrick, gdje i danas njegov golemi kip s visine čuva Irsku. Osim što je zaštitnik Irske, kao takvog ga slave i u Nigeriji.

Top