Sreću čine male stvari

свобода-3-1-1

Osmijeh, lijepa riječ, pomoć, usluga, pozdrav… Naš život je sastavljen upravo od ovih malih stvari. Bez njih on ne bi bio tako velik i ispunjen. Zar nije istinita ona poslovica da je dan bez osmijeha izgubljen dan? Ako je nama dan zbog nečega loš, netko nas je razočarao, iznevjerio, naljutio, zašto bi drugima uskratili sreću nepružajući im svoj osmijeh ili lijepu riječ? Darivanjem tih malih stvari drugima, na koncu se i sami osjećamo bolje. Uz dobra djela i pomoć drugima i mi sami ćemo lakše naći rješenje za naše probleme, u nas će se uliti nova nada bez koje ništa ne možemo započeti ni učiniti, što smo i u Vukovaru na Susretu hrvatske katoličke mladeži imali priliku čuti, vidjeti i doživjeti.

Mnogo puta ćemo se sigurno osjećati iskorišteno, misliti kako ne možemo tako nečim malim, možda na prvi pogled banalnim i nevažnim, svijet učiniti boljim, promijeniti ga, ali to će nam se sigurno isplatiti jednog dana. Postoji Netko tko prati svaki naš korak, Netko tko zna kada sjednemo i ustanemo, izdaleka misli naše poznaje, hodamo ili ležimo sve On vidi i znani su Mu svi naši putovi. Tako nas uči i sv. Pismo kroz psalme. To i jest uistinu tako. Trebamo iskoristiti svaki dan, živjeti s ljubavlju, istinskom vjerom i maksimalnom upornošću. Trebamo opraštati jedni drugima, jer svi činimo griješke kojih vjerojatno ni sami nismo svjesni.

Onaj koji ne zna davati, koji ne može drugima oprostiti ruši most koji i sam mora prijeći. Sreću moramo tražiti kroz sve događaje u našemu životu. I one dobre i one loše. Sreća je tu i kada je mi ne vidimo, kada primjećujemo samo ono negativno, sivilo i prašinu. Ako počnemo od malih stvari shvatit ćemo da je sreća je kao mrvica zlata u gomili mulja. Nikada ne smijemo odustati od traženja, jer i sam Isus u Matejevom evanđelju kaže: „Tražite i naći ćete.“

Ivana Rajič / frama-mostar.ba

Top