Škola animatora 2022.

WhatsApp Image 2021-11-25 at 12.49.44 (5)

“A povrh svega – LJUBAV” bilo je geslo ovogodišnje škole animatora koja se održala od 2. do 4. prosinca u duhovno-pastoralnom centru “Biskup fra Paškal Buconjić”. Prije škole animatora, u crkvi svetog Petra i Pavla smo slavili svetu misu. Poseban je to osjećaj, slaviti Boga s braćom i sestrama koje imaju isti cilj kao ja – ljubiti Isusovom ljubavlju. Nisam ni znala što me sve čeka kroz sljedeća dva dana.

Kad smo se smjestili u svoje sobe, naša predivna voditeljica formacije Gloria nam je predstavila program i raspored kojega smo se UVIJEK držali. Uistinu smo se osjećali kao u svojoj kući. Baš kad sam mislila da ne mogu više biti oduševljena Framom i našim animatorima, imala sam priliku gledati ih i učiti iz njihovog primjera. Prihvaćenost, radost i ljubav koju sam osjećala bila je neusporediva i s čim što sam ikada imala priliku osjetiti. Svaku smo se večer okupljali i igrali razne igre, smijali se i uživali u svemu što je naše marljivo vijeće osmislilo. Kroz subotu i nedjelju imali smo priliku slušati tri gosta predavača: Mariju Jurković koja nam je pričala o ljubavi prema sebi samom, našu bivšu Framašicu Ivonu Zeleniku koja nam je pričala o ljubavi prema neprijateljima, te našeg pomoćnog duhovnog asistenta fra Frana koji nam je pričao o ljubavi prema Bogu. Također smo imali priliku povući se u osamu i tišinu te razmišljati o citatima koje smo prethodno dobili. Raspoređeni po grupama, osmišljavali smo susrete različitih tema i dimenzija koje ćemo jednog dana i iskoristiti.

Dojmovi se još nisu slegli, ali oduševljenost je i dalje tu. Spoznala sam da je framaštvo i animatorstvo uistinu poziv te da smo svi tu s razlogom. Kao novi animator, imala sam priliku učiti od najboljih, onih koji žive ono što govore. Svim animatorima i vijećnicima, te našim duhovnim asistentima želim poručiti jedno-jako ste posebni! Tek sada vidim koliko truda i sebedarja svi vi ulažete kako bi naša Frama disala. Osluškujete ju i znate što joj treba. Hvala vam što ste nas nove primili kao da smo s vama dugi niz godina. Hvala vam što ste naše pogrješke strpljivo podnosili i što ste nas (katkad nesvjesno) podučavali tome što znači biti animator. Vijeću još jedna posebna zahvala. Hvala vam što se trudite i izgarate za sve nas. Hvala vam što dajete sebe same i što ste raspoloživi.

Promatrajući sve vas, katkad iz kutka i osame, shvatila sam da vi živite ovogodišnje geslo. Nitko od nas ne bi bio dio animatora i same škole animatora da istinski ne voli Framu. Naučili smo da je ljubav davanje sebe bez očekivanja ičega zauzvrat. Na našu veliku sreću i blagoslov, Frama nam vraća puno više no što joj damo. Zato se nadam i molim Boga da ćete svi ostati tako nesebični, radosni, hrabri i pobožni.
Za kraj bih se htjela zahvaliti našim sestrama u Bijelom Polju koje su nas primile i omogućile nam da se osjećamo kao da smo doma.
Hvala Bogu, hvala vama dragi animatori, hvala fra Tomi i fra Franu, hvala našoj Frami.

Slike sa ovogodišnje škole animatora možete pogledati OVDJE.

Petra Milinković

Top