Putovanje života- Hodočašće u Svetu zemlju (3. dio)

IMG_1037

Kao što sam u prethodnom dijelu navela, u Tabgi smo, osim mjesta čudesnog umnažanja kruha, posjetili icrkvu Petrova prvenstva gdje smo se prisjetili događaja koji je uslijedio nakon Isusova uskrsnuća. Tu je kamena crkva koja se nalazi tik uz Galilejsko jezero. Crkva tako jednostavna, bez velikih umjetnina, a u njoj ne može ostati nezamijećen kamen, odnosno „Mensa Christi“ što znači: „Kristov stol“, na kojem je Isus pripremio doručak svojim učenicima. Uz samu crkvu se nalaze i stube na kojima je Isus stajao. Zadivljujuće! Mjesto nas podsjeća na dobrotu Kristovu- nije samo oprostio Petru što ga je tri puta zatajio, već mu Isus daje prvenstvo postavljajući mu tri puta pitanje: Ljubiš li me; Voliš li me?

Dok smo svojim nogama doticali jezero vjerujem da je svatko pojedinačno, barem na trenutak, shvatio da Isus i nama postavlja isto pitanje!

 

IMG_0989

IMG_0999

 

Slijedio je naš odlazak u prvo mjesto Isusova javnog djelovanja, ondje gdje je On učinio prvo čudo – u Kanu Galilejsku. Sam spomen imena Kana izaziva veselje: vjenčanje, slavlje, radost, Na tom istom mjestu tri bračna para iz naše grupe u vanjskoj kapelici obnavljajubračne zavjete. Baš se u ovom gradiću pokazuje Isusova moć- na Njegovu riječ događa se čudo, a od nas se samo jedno traži- kao što je Marija rekla „Što god vam kaže, učinite!“

„I dok se molio, izgled mu se lica izmjenio, a odjeća sjajem zablista“ Lk 9,29

Sljedeći dan sa sobom donosi nove ljepote, a prvo obilazimo mjesto Isusova preobraženja na brdu Tabor gdje slavimo sv. Misu.Unutrašnjost crkve ukrašavaju veličanstveni mozaici koji prikazuju načine Isusova preobraženja: rođenje, euharistija, muka i smrt, uskrsnuće.U tornjevima crkve nalaze se dvije kapelice, od kojih je jedna posvećena Mojsiju, a jedna Iliji. Tabor, nekako izoliran od svih, na uzvisini s pogledom na Galileju, podsjeća na to kako svatko od nas treba svoje ‘brdo’ na koje bi se uspeo i proširio svoje vidike. Neizbježno je naglasiti da je krov crkve izgrađen od hrastova drveta posječenog u slavonskim šumama!

IMG_1021

Crkva Petrova prvenstva (Galilejsko jezero).

 

Put nas dalje vodi na obnovu naših krsnih obećanja na rijeci Jordan gdje svaki pojedinac ima čast sjetiti se svojeg krštenja, trenutka kada je zvanično postao dijete Božje. Riječima se ne može iskazati onaj trenutak kada svojom nogom dotakneš vode Jordana u kojoj je Ivan krstio Isusa.

Uputili smo se prema Qumranu, mjestu slučajnog pronalaska svitaka s Mrtvog mora. Naime, jedan beduinski dječak dok je tražio izgubljenu ovcu pronašao je svitke u ćupovima koji su sadržavali tekstove Staroga Zavjeta. Sljedeća destinacija bilo je Mrtvo more, 411 m ispod razine mora, najniže mjesto na zemlji. Plivati, točnije plutatina vodije nešto nezaboravno.

 

IMG_0999

Nakon opuštajućih trenutaka na Mrtvom moru, hodočašće smo nastavili putem Jerihona, najstarijeg grada na svijetu gdje vidiš mjesto četrdesetdnevnog Isusova posta. Brdo kušnje, pokore, molitve.Brdo Isusove pobjede nad sotonom.Pišući o ovome u vremenu korizme shvaćam daprolazeći kroz kušnje Bog nam zapravo daje snagu i kroz njih nas uči kako izaći kao pobjednici. Na povratku smo se zaustavili kod Zakejeve smokve.

Dva dana satkana u jednu malu pričicu su čisti dar i pomisliš da te ništa više ne može toliko oduševiti, a onda na red dođe jedan od najljepših gradova…grad koji svjedoči spasenje…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Martina Vučić

 

Top