Putovanje života- Hodočašće u Svetu zemlju (2. dio)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unatoč tome što na svijetu ima velik broj jezera koja su oku mnogo ugodnija, ni jedno od tih jezera se ne može usporediti s Galilejskim jezerom koje najviše očara čovjeka i upravo na njemu se naše hodoćašće nastavlja. Sama pomisao da ploviš vodom kojom je Isus plovio, ne samo plovio – već hodio njome, pobuđuje sva tvoja čula. Ta plovidba brodom ostaje zauvijek u sjećanju ističući trenutak kada je Lijepa naša razbila tišinu Galilejskog jezera prilikom podizanja zastave RH. Zamisli, ploveći Isusovom domovinom čuješ poznate note i pjevaš svojoj zemaljskoj Domovini. 2 u 1. Čudesno. Tišina se ponovno javlja. Dojmovi su prejaki – mir, ploviš, do ušiju dopiru i oživljuju riječi Novog Zavijeta o oluji na Galilejskom jezeru, o Petrovoj malovjernosti. Jezero koje je Isus posvetio svojom prisutnošću dovodi do spoznaje kako nas On potiče da ne odustajemo unatoč žuljevitim ‘ribarskim’ rukama, nego da ustrajemo i iznova bacamo mreže, pa čak i na drugu stranu ‘lađe’, a iako se neka oluja dogodi na našem ‘jezeru’ bez straha trebamo hoditi prema Njemu kako bi On umirio naša srca.

              (iz 1. dijela) P.S. U Nazaretu smo posjetili i sinagogu u kojoj je Isus prvi put javno naučavao, odakle su Ga protjerali. A gdje je otišao pročitajte u sljedećem nastavku…

 

IMG_09611  IMG_0964

IMG_0928

Pričajući s fra Antonijem rekao mi je jednostavnu, a tako snažnu rečenicu: „Zaputio se gdje i ti sutradan. U Kafarnaum.“ Jednostavno riječima ne mogu opisati koje emocije u meni budi ova rečenica. Ja, sitno zrno pijeska, imam milost pratiti Isusove stope, otići u Njegov drugi dom, mjesto gdje je učinio toliko čuda, gdje je podučavao i izrekao najviše govora! Tu smo vidjeli toliko arheoloških iskopavanja. Počela sam shvaćati kako je najveći dio mjesta kojima je Isus hodao zapravo skriveno metrima ispod moderne površine. Spuštanje na ovu osnovnu razinu omogućuje osjetiti stvarnost onoga što smo posjetili. Kojeg li tek osjećaja nalaziti se nad ostatcima Petrove kuće u kojoj je Isus često boravio, a koje smo promatrali iz crkve koja podsjeća na lađu. Sve to ima poveznicu koja malo po malo stvara cjelovitu priču o djelovanju Ljubavi.

 

IMG_0910

IMG_0962

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. (Mt 5, 1). Tako i mi uziđošmo na Brdo Blaženstava i pristupišmo Mu u Euharistiji na otvorenom. Baš kao što je Isus izabrao goru s koje će odjekivati Blaženstva, tako je i naše slavljenje Njega odjekivalo na tom istom mjestu. Gora odiše tišinom i jedino što osjetiš jeste poziv na molitvu. Imaš pogled na Galilejsko jezero u kojem se odražava nebo, a ujedno doživljavaš mir i spokoj brda Blaženstava gdje je Gospodin dao svoj model za kršćanski život. Nanovo upisanim Blaženstvima u naša srca nastavljamo put u mjesto čudesnog umnažanja kruha – Tabgu, gdje se ispod vrlo jednostavnog oltara nalazi kamen na kojem je Isus položio kruh, a ispred oltara je mozaik koji prikazuje tanjurić s četiri kruha i dvije ribe. A peti kruh? On se nalazi na oltaru, na kojem se svakim slavljenjem mise iznova nastavlja umnažanje kruha. To je ono što me se dojmilo – tako jednostavan oltar, a tako bogata pozadinska priča. U tim trenutcima shvatila sam kako ljudi često znaju kalkulirati, baš kao što su se i učenici pitali hoće li biti dovoljno pet kruhova kako bi se nahranilo mnoštvo. Često razmišljamo koliki ćemo gubitak imati ako nešto podijelimo, a ne shvaćamo da će nam On kad-tad to umnožiti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0968

Šetajući smo se zaputili do obližnje crkve Petrova prvenstva uz koju se vežu dva značajna događaja o kojima ću reći nešto više u 3. dijelu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Martina Vučić

Top