Putovanje života- Hodočašće u Svetu zemlju (1. dio)

“A sad, evo, okovan Duhom idem u Jeruzalem. Što će me u njemu zadesiti, ne znam.” (Dj 20,22)

Svima je dobro poznato kako studenti na razne načine preko ljeta ‘pune baterije’ za novu akadamesku godinu i prepreke koje ona nosi. Osobno i kao student u tu svrhu najviše volim otputovati i ‘odmoriti glavu’, pa sam tako htjela učiniti i ovo ljeto, ali, nažalost (tada), nasreću (sada), i nije mi baš išlo od ruke. Postojale su sve opcije otići na određena putovanja, ali isto tako postojali su i valjani razlozi za neotići. Sredina devetog mjeseca, a ja nigdje nisam otputovala. U trenutku kad sam se pomirila s tim, sasvim slučajno dobivam informaciju o odlasku fra Antonia Šakote kao vodiča hodočašća u Svetu zemlju. Tako počinje moje putovanje života, iako sam, iskreno- prvenstveno pošla kao pratnja mami.

Kao što u svjedodžbi, koju smo dobili na ‘roditeljskom’ po završetku hodočašća, piše:„I ja sam imala milost posjetiti mjesta našega spasenja i hoditi Isusovim stopama od Betlehema preko Nazareta do Jeruzalema. Taj milosni događaj trajao je od 18.09. do 25.09. 2017. godine.“

Kada se 18 ljudi susrelo u zračnoj luci u Zagrebu kako bi krenuli na hodočašće u Svetu zemlju, sigurno je postojalo18 različitih očekivanja, ali na kraju, sve se svelo na isti, riječima neopisiv doživljaj i koliko god želim(o)izreći ono što se doživjelo u Svetoj zemlji tako je teško započeti. Stoga, u tu svrhu potrudit ću se prenijeti onu mističnost, svetost i veličinu koja se utkala u kosti i koja ostavljajući pečat na duši svakodnevno te vuče k sebi, korijenima i vrelu naše vjere.

IMG_0826 IMG_0817  IMG_0786 IMG_0780

Hodočašće nas je odvelo na neke od najočitijih mjesta koja su odigrala tako važnu ulogu u Kristovom životu, a ono započinje u Nazaretu. Tri dana u mjestu utjelovljenja Božje riječi, ondje gdje zavšava Stari i počinje Novi zavjet, mjesto Isusova odrastanja. Naše prvo hodočašničko iskustvo započinje na Marijinom izvoru gdje je podignuta pravoslavnacrkva sv. Gabrijela.Prema apokrifnoj predaji, tu se anđeo Gabrijel prvi put obratio Mariji, te uplašena bježi u svoj dom gdje joj se anđeo Gabrijel obraća po drugi put.Od Marijinog izvorapratili smo svakodnevni put kojim jehodilaod izvora do svoga doma, gdje se danas nalazi veličanstvena Bazilika Navještenja.Već na samom početku, dolazak pred Baziliku i tumačenje priče koju ona sa sobom nosi ostavlja jak utisak. Ulaskom u Baziliku zamjećuju se dva nivoa, donji nivo- ono što je Marija dala nama,najsvetije mjesto u Bazilici: ostatak kuće u kojoj je živjela; gornji nivo- ono što mi dajemo Mariji, mozaici iz zemalja diljem svijeta koji prikazuju navještenje i način na koji svaka zemlja percipira Djevicu Mariju. U sjeni impozantne Bazilike Navještenja se nalazi i Crkva Svetog Josipa (također poznata kao i Josipova radionica)gdje se Sveta obitelj vratila nakon povratka iz Egipta. Došlo je vrijeme za slavljenje Svete mise, prvi put u Svetoj zemlji. Tu, kao i na svakom drugom svetom mjestu, smo slušali one poznate biblijske odlomke koji su prvi put oživjeli ikoji su označili novi početak koji nagoviješta kakonikad više nećete čitati Bibliju niti sudjelovati u Euharistiji na isti način.Ono što je budilo velike emocije jest iskustvo primanja Tijela i Krvi Kristove na posebnom mjestu, napajanja duše Riječi Božjom i dijeljenje trenutaka s ostatkom grupe koji su samo prije nekoliko dana bili potpuni stranci. Hodočašće se nastavlja odlaskom prema Haifi, lučkom gradu na sjeveru Izraela, koji podsjeća na Rijeku. Prilikom uspinjanja na goru Karmel, zaustavili smo se kraj Bahajskih vrtova, koji su nam omogućili uživanje u predivnoj panorami- spoju plavetnila Sredozemnog mora i zelenila Bahajskih vrtova koji su razbijali monotonijubijelih zidina grada koje su nas pratile čitavim putem. Gora Karmel se spominje u Starom zavjetu kao mjesto skrivanja proroka Ilije, te mjesto gdje je Ilija izazvao odlučujući boj između njega i svećenika Baala. Na molitvu svojih svećenika Baal ostaje nijem, dok na Ilijinu molitvu Svevišnji odgovara gromom koji pali žrtvenik, što dovodi do obraćenja naroda. Dolazimo do marijanskog svetišta, crkve Stella Maris (Morska zvijezda) gdje se u donjem dijelu nalazi Ilijina špilja. Obogaćeni novim informacijama o svetištu, obilazimo crkvu, te po završetku dana i puni dojmova, uz pjesmu i molitvuslijedio je povatak u hotel, zajedničko druženje, a potom priprema za sljedeći dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P.S. U Nazaretu smo posjetili i sinagogu u kojoj je Isus prvi put javno naučavao, odakle su Ga protjerali. A gdje je otišaopročitajte u sljedećem nastavku…

Top