Proslava sv. Ilije – zaštitnika Polja u Masnoj Luci

Thumb (1)

Sv. Ilija prorok zaštitnik je Bosne i Hercegovine. Za svoga ga patrona – zaštitnika uzima Kapelanija Polja od svoga davnog osnutka. Stoljećima su fratri s pastirima i težacima Polja na 20. srpnja slavili svoga patrona. To, ne da nisu zaboravili u novije vrijeme, već su i još učvrstili. Pa tako i ove godine, iako je bio radni dan, ponedjeljak, Ilindan je poput magneta privukao mnoge u Masnu Luku u franjevačku crkvu sv. Ilije na Poljima mnoge vjernike iz svih krajeva Hercegovine, Bosne i Hrvatske.

Crkva je bila prepuna, a pred crkvom se u svakom hladu nalazilo još mnoštvo vjernika koji su preko dobrog razglasa mogli pobožno sudjelovati u sv. misnom slavlju. Sv. misu predvodi i propovijeda fra Toni Šakota iz franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla iz Mostara. S fra Tonijem je u Polja došao zbor mladih Petrus, također iz Franjevačkog samostana iz Mostara, predvođeni svojim voditeljem Kristijanom Madžarom. U koncelebracije je bilo devet svećenika.

Nakon pozdrava kapelana Polja fra Ante Marića fra Toni je pobožno i sadržajno predvodio sv. misno slavlje. Njegovu je nadahnutu i pripremljenu propovijed narod slušao s velikom pozornošću, a Toni im je govorio o vrlinama Ilije Tišbijca i poruci koju nam njegov život i vjera danas odašilju. Kristijan i zbor Mladih su pjevali Peranovu Misu i liturgijske pjesme koje je i narod znao i s njima pjevao. Sv. misu je služila predsjednica Frame Mostar Ana Marija Marjanović.
Thumb

Voditelj Franjevačke kuće molitve fra Petar Krasić je sve svećenike i zbor Petrus ugostio blagdanskim objedom kojeg su pripravile vrijedne domaćice. Nakon ručka su pjevači obišli predivni perivoj Masne Luke i bili u planinarskom kampu kod obitelji Bakula i Mikulić.

Masna Luka u čvrstom zagrljaju Čvrsnice s pogledom prema Vranu okupana suncem na Ilindan 2015. sličila je Karmelu. Hercegovina i Ilijin zavičaj Gilead, u kojem je njegovo rodno mjesto Tišba, sliče jedan drugom. Ilija prorok nadahnjuje ljude ovoga kamenitog podneblja. Rado ga štuju, ponosni su da im je Zaštitnik. Poštuju njegovu revnost, a na osobit način odlučnost. Smatraju ga svojim, i kao da je bio tu kroz sva ta vremena progona na ovom oporom kršu. Ilija i Hercegovina se vole i rado druguju.


Blidinje.NET

Top