Okretanje lista ili „Kako se nositi s promjenom“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako čovjek ima dvojnu narav, fizičku i duhovnu, upitajmo se sljedeće: s obzirom na proteklu godinu, jesmo li fizički i duhovno identični? Što se tiče našeg tijela, na to sigurno odgovor nije potvrdan, jer se mehanizmi tijela mijenjaju i naše tijelo se tome prilagođava. No, to je očito jasno svima, a i promjene znaju biti poprilično sitne. Tek u duhovnom aspektu većina može primijetiti značajne, katkad i dramatične promjene u vrlo kratkom vremenskom roku.

Ako zamislimo život kao zgradu, događaji su kao stepenice, a svaki kat je drugačiji od prethodnog, simbol promjene. Ne možemo se zadržavati na jednom mjestu, jer „voda koja se ne kreće postaje zamućena“. Dok se promjene na tijelu obično događaju korak po korak, naš duh često brzo preskače katove poput lifta.

Kroz život stječemo i gubimo prijatelje, mijenjamo škole i zanimanja, prihvaćamo nove hobije i odustajemo od starih, dobivamo nove članove obitelji a neke nažalost gubimo. Ti događaji dolaze naglo, nekad nenajavljeno i bolno. Što onda učiniti kada ulegne osjećaj panike zbog novih životnih okolnosti?

Vrijeme uvijek pomaže, prije ili kasnije. Darovana nam je mogućnost prigušenja negativnih osjećaja nakon određenog perioda, ali to nije jedini korak ka prilagođavanju promjenama. Svakodnevno u molitvi kažemo: „Budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji“, i upravo to moramo prenijeti iz riječi u djelo. Obratiti se Bogu i prihvatiti da je On tako htio je dobar početak svojevrsne rehabilitacije. Potrebno je moliti za snagu kojom ćemo prebroditi krizu u kojoj smo se našli, da bismo pronašli mir i prihvatili novu situaciju.

Možda ste izgubili prijatelja, ali zahvalite što ste imali to prijateljstvo, i prihvatite nove prijatelje koje ćete steći i koji će vas usrećiti.

Možda ste promijenili sredinu, ali zahvalite što ste tamo živjeli, i znajte da vas ta sredina uvijek čeka raširenih ruka.

Možda ste izgubili ljubav, ali je sreća ljubav iskusiti, i ona će opet naći put do vas makar u drugom obliku.

Možda ste izopćeni iz društva, ali takvo društvo nije ni poželjno, a Bog vas uvijek spremno prihvaća u svoje.

Svi isprva imaju u nekoj mjeri strah od otvaranja Bogu. Strah ih je priznati da su nemoćni i predati stvari u Njegove ruke. Prije toga se pokušavamo uhvatiti za svaku slamku, nadajući se da ćemo nekako vratiti stvari onako kakve su bile, iako to nije moguće.

U našoj duhovnoj zajednici djeluju i predsjednik i duhovni voditelji. Uz njih na raspolaganju stoje mnogobrojni članovi koji su spremni pomoći jedni drugima. Ukoliko se nađete u vrtlogu promjena koji vas ostavlja nezadovoljne, potražite njihovu pomoć, neka vam oni budu medij prema Bogu koji vam može uslišiti molitvu za snagom. Uvijek postoji i mogućnost da ćete kroz providnost odgovor naći upravo u nekome od njih, pa i čitavoj zajednici.

Braćo i sestre, svi se suočavamo s promjenama, a na neke od njih smo potpuno nespremni. Tu nastupa vjera, vjera u koju moramo položiti sve svoje nade, jer ona nas osnažuje da okrenemo list i nastavimo sretno živjeti u skladu s okolinom.

Mir i dobro.

Branimir Krtalić / www.frama-mostar.ba

Top