Naša Frama

10246647_309003509254407_3390492013109417927_n

Prvo bratstvo Franjevačke mladeži u BiH osnovano je na Humcu 1992. Fra Mladen Vukšić nakon  završenog studija u Italiji, vraća se te stupa u dodir s mladima i osnivanjem Frame. Sve je započelo s 12 Framaša. A Mostar?

Mladi u Mostaru su se neslužbeno okupljali dugi niz godina. O tome nam najbolje svjedoče okupljanja na raznim mjestima pod oznakom Franjevačke mladeži iako se zapravo nije pristupilo službenom članstvu onako kako je to bilo predviđeno Statutom. Mlade su vodili fra Ivan Tolj, fra Draženko Tomić i fra Luka Marić. Ovakvo stanje i neorganiziranost su trajali sve do 1999. kad u Mostar dolazi mladomisnik fra Dario Dodig te mladi iz Mostara napokon pristupaju članstvu Franjevačke mladeži.

Izdvajamo uvod iz našeg arhiva koji pobliže dočarava osnivanje.

Nedjelja, 21. studenog 1999. u 17 sati bilo je posebno svečano u kripti sv. Petra i Pavla 50 mladih grada Mostara svečano su službenim obredom Primanja prisegnuli da žele pristupiti u članstvo Franjevačke mladeži kako bi slijedili Krista po primjeru serafskoga oca Franje iz Asiza.

Prvi duhovni asistent je bio fra Dario Dodig, uz pomoć s. Petre Bagarić. Za prvu predsjednicu naše Frame izabrana je Silvija Benedetti, koja nije bila to u pravom značenju riječi, nego više kao netko tko se istakao u još neslužbenom dijelu okupljanja prije osnivanja i kao takva ostala. U arhivskom zapisu s izborne skupštine se navodi i slijedeći dio: budući da je ova Frama tek na početku svoga djelovanja i ustroja, ova izborna skupština je možemo reći probna jer se do kraja nismo pridržavali Statuta nacionalnog vijeća koje smo naknadno dobili.

Na našoj prvoj, tadašnjoj, Provincijskoj skupštini Franjevačke mladeži na Humcu brojčano stanje je izgledalo sveukupno sa 75 Framaša i 30 glasnika sv. Franje.

Susreti su u početku bili generacijski formirani od ponedjeljka do srijede s izvanrednim i povremenim sekcijama. Stalne sekcije su bile liturgijsko-biblijska i glazbena. Povremene sekcije su: organizacijska, karitativna, literarno-novinarska i športska.

U samim počecima naša Frama je djelovala u Provincijskim skupštinama, milenijskom hodočašću u Rim, jednodnevnim izletima, kao i redovitim odlascima na Jakljan, framaškim područnim Kapitulima (današnjim Saborima).
24. listopad 2000. je datum prvih službenih izbora i prvog službenog Vijeća.

Vijeće je bilo u sastavu: Marin Brajković (predsjednik), Gorjana Buhač (dopredsjednica), Adrijana Jurić (tajnica) uz pomoć Adrijane Bošnjak, Mirela Markić (rizničar), Mario Šitum (vijećnik).

Kroz naredno razdoblje uočen je vidljiv korak unaprijed u povezanosti mjesnih bratstava, te su sve češći odlasci na Primanja i obećanja u druga bratstva kao što su Tomislavgrad, Humac, Široki Brijeg, Posušje,

Iz godine u godinu se postizao sve kvalitetniji rad, tako da je do izražaja došao i kvalitetniji rad animatora, te napredak u sekcijama koje su bile organiziranije. Pojavljuje se i dramska sekcija koja organizira učestale predstave u kripti, a i humanitarne predstave.

Nakon fra Darija, naš novi duhovni asistent do 2010. je bio fra Stipe Marković. Njega je naslijedio fra Stipan Klarić, te od 2013. duhovni asistent bio je fra Dalibor Milas, od 2014. do 20218. duhovni asistent je bio fra Antonio Šakota, a nakon njega dolazi fra Robert Kavelj od 2018. do 2021. Nakon njega naš duhovni asistent do 2022. godine je bio fra Ivan Landeka. Naš trenutni duhovni asistent je fra Tomislav Crnogorac. Kroz prošlu godinu mu je u toj službi pomagao fra Ivan Slišković, a ove godine to čini fra Fran Ćorić.

Promjenom među duhovnim asistentima, mijenjali su se i predsjednici našeg bratstva. Umjesto Marina Brajkovića, na njegovo mjesto je došla Ivana Čamber. Poslije Ivane ide opet Ivana, ali Ivana Brekalo. Do 2010. godine, naš predsjednik je bio Emilio Perić, te nakon njega Nikolina Damjanović. Od 2011. predsjednik je Vedran Biokšić, a 2012. Petar Jeleč. Od 2013., Zoran Kolobara , 2014. Ana-Marija Marijanović, 2015. Mario Rajič, 2016. Marko Ćavar, 20217. Nikica Drmać, 2018. Anđela Komadina, 2019.Franjo Drežnjak, 2020. Marija Rezić, 2021. Mija Roso. Naša trenutni predsjednik je Marko Lasić.

Narednim godinama svog djelovanja Franjevačka mladež u Mostaru postaje sve prepoznatljivija što dovodi do očitog povećanja broja članova. Od 2004. do 2020. broj članova je porastao za 100, te tako danas u bratstvu imamo preko 200 članova. Također, trenutno imamo 30 animatora. Naš rad se najbolje očituje kroz aktivne sekcije. Djelujemo kroz kreativnu, karitativnu, liturgijsku, molitvenu, medijsku, radijsku, dramsku, nogometnu, odbojkašku, glazbenu sekciju te klub čitača.

Trenutačno Vijeće je:

  • Marko Lasić, predsjednik
  • Valentina Komšič, dopredsjednica
  • Gloria Miličević, voditeljica formacije
  • Anđela Škobić, tajnica
  • Barbara Babić, blagajnica
  • Martina Miličević, predstavnica Frame u FSR-u
  • Ivana Korać, dodatni član vijeća

frama-mostar.ba

 

Top