Gospa od Anđela

Screenshot_2

Gospa od Anđela je stara franjevačka svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana. Usko se veže za malenu crkvicu Porcijunkulu i sv. Franju.440604559_799fe54939 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici Marije od Anđela,službeno poznatoj pod imenom Santa Maria degli Angeli, koja se nalazi podno Asiza dogodilo se obraćenje svetog Franje te je on tu započeo svoj pravi životni put. Crkva je i u povijest bila poznata kao Porcijunkula. Blagdan Gospe od Anđela je blagdan na koji se franjevci spominju obećanja svetog Franje koje je dao 1208. godine u Porcijunkuli. Taj trenutak postao je veoma važan i za ostale vjernike, koji poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe poznati kao Porcijunkulski ili Aiški oprost.

Porcijunkulski oprost ili oprost od vremenitih kazni je oprost kojeg je sveti Franjo 1216. godine izmolio od pape Honorija III. koji ga je dopustio za sve one koji se odluče posjetiti tu malu crkvicu. Sveti Franjo je jedne večeri osjetio veliku potrebu da se ode pomoliti u Porcijunkulu. Dok je on molio Gospodin mu se ukazao zajedno sa svojom Majkom i pitao ga što želi. Sveti Franjo nije bio sebičan da je samo mislio na sebe, nego je mislio i na druge zbog toga je tražio da svima onima koji posjete tu crkvicu Gospodin preko Majke svoje i naše udjeli oprost. Gospodin mu je darovao taj oprost, a papa ga je samo potvrdio. Međutim danas Porcijunkula nije jedina crkva u kojoj se može dobiti oprost, daljnji pape su kroz povijest proširivale taj popis. Danas se oprost od grijeha može dobiti u svakoj bazilici, svetištu ili župnoj crkvi u razdoblju od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza.s08-porziuncola Oko 1230. godine počinje se graditi samostan, koji je danas muzej, za braću koja su ostala uz Porcijunkulu da žive u siromaštvu pod vodstvom brata Leona. U isto to vrijeme, dok se samostan gradio, prema izvorima postoje dokumenti koji svjedoče razvoju hodočašća da se isprosi Porcijunkulski oprost.

Porcijunkula je 1517. godine postala središe Umbrijske provincije Manje braće i ostala je sve do danas. Gradnjom bazilike i proširenjem samostana možemo vidjeti ljubav Manje braće prema ovom središtu franjevaštva i velikog broja hodočasnika koji neprestano raste.

Na mjestu gdje je sa Gospodinom i Majkom svojom i našom uspio dogovoriti oprost svima onima koji ga traže i uistinu žele da tako dobiju priliku za novi život, deset godina kasnije, on gubi svoj.Na samom mjestu o kojem je sveti Franjo govorio svojoj braći da ako ih istjeraju da se kroz prozor trebaju vratiti, on i umire 3. listopada 1226. godine u 45. godini života.

Svakim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobijemo u ispovijedi, a vremenitu kaznu okajavamo na zemlji (molitvom, dobrim djelima) ili u čistilištu. Na dan sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkule (2. kolovoza) može se dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni ako dođemu u neku od franjevačkih crkava, izmolimo “Vjerovanje”, “Oče naš”, ispovjedimo se, pričestimo i molimo na nakanu Svetog Oca.

www.frama-mostar.ba

Top