Čujete li me?

image-16

Neki dan, gledajući predstavu prema motivima Kafkina djela “Preobražaj”, sjetih se jednog vrlo poznatog biblijskog dijela:
“A Pilat im reče: “Evo čovjeka!”
I kad ga ugledaše glavari svećenički i sluge, povikaše: “Raspni, raspni!”

Vjerujem da je svima poznata priča trgovca Gregora Samse i samog alegorijskog značenja priče. Ukratko, Samsa je glavni lik spomenutog djela, koji iz ljudskog obličja prelazi u nama destruktivnu vrstu – u obličje žohara, koji naravno predstavlja manju društvenu vrijednost. On biva odbačen od strane najmilijih. Otac, ogorčen zbog situacije, u jednom trenutku svoj bijes iskaljuje gađajući Gregora jabukom, koja se smjestila u otvorenu ranu te kao kod svake neliječene rane prouzrokovala upalu od koje je umro. Kroz povijest je poznato u kojem kontekstu se jabuka spominje. Počevši od samih početaka Biblije gdje je ona neposredan, a ne nužan motiv razdora vidljiv u samom primjeru kod Adama i Eve.

No ljudska reakcija na priču je najčešće poistovjećivanje s Gregorom te ograđivanje od bilo kojeg drugog scenarija. Osjeća se stjerano u kut, bježeći od onog blatom uprljana đona i moli Boga, da se glas naroda, koji viče “raspni, raspni” stiša.

Ali, zapitamo li se ikada nalazimo li se možda u nekoj drugoj ulozi? Igramo Gregorovu ulogu, no zapravo smo naivni puk, već formirani oblik jabuke, koji zaboravlja da je grešan. Nekad zaboravimo da je čovjek samo čovjek i ništa više. Znamo koliko smo mi, odnosno ja, ranjiv, te se zaboravlja ranjivost drugog.
Na svakom uglu je vidljiv barem jedan Gregor koji u ovoj maglovitoj stvarnosti luta tamo-amo, tražeći utjehu daleko od mase. Vidljiv je onaj koji pita ”Čujete li me?”
Zato ne bježi. Ne padaj pod utjecaj mase. Stvoreno si biće koje nije okrenuto isključivo sebi. Stvorio te za mnogo više. Stvorio te za nekoga.

Naravno, mogućnost izbora imaš. Biti nekome možda jedina svijetla točka dana ili pak ona jabuka koja indirektno razdire. Kod odabira ne zaboravi naći sebe.
Ne zaboravi da netko ima iste potrebe kao i ti. Baš kao ti suočava se s problemima. I baš kao ti tada treba nekoga.
I ne zaboravi ono bitno; biti nekome suputnik i supatnik.

Top